DivX

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

DivX je tip AVI codeca (koder/dekoder) zasnovan na MPEG-4 standardu sažimanja video zapisa. DivX je izmišljen 1999, komercijalni codec kojeg je razvio DivXNetworks te postoji u dvije inačice: običnoj i Pro. Obična je besplatna i ne nudi naprednije opcije kodiranja, dok je Pro inačica naplatna, ali daje bolju kvalitetu.


Najvažnija DivX-ova karakteristika je visok stupanj sažimanja uz relativno nizak gubitak kvalitete slike. DivX video kompresija je toliko efikasna da cijeli sadržaj DVD-a ( 4 GB) može staviti na običan CD (650 MB). Kvaliteta slike je narušena, ali je još uvijek vrlo dobra. Na tržištu je moguće nabaviti DVD aparate koji su opremljeni za dekodiranje DivX formata, tako da nije potrebno posjedovati računalo da bi se mogao pogledati film u DivX formatu.


Hakeri su ukrali Microsoftov kod za MPEG-4 i malo ga izmijenili te je tako nastala prva verzija ovog codeca: DivX;-). Pošto je sve više ljudi počelo koristiti ovaj codec, pojavio se razlog da se napravi novi codec koji se ne bi temeljio na ukradenom Microsoftovom kodu. Tada je nastao razvojni tim nazvan OpenDivX. Paralelno s tim istraživanjem radila je komercijalna kompanija DivXNetworks koja je izdala codec DivX.