Dijelovi grafičke kartice

Izvor: Vidipedija
Inačica od 03:58, 12. veljače 2009. koju je unio/unijela Tino.kujundžić (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Dijelovi grafičke kartice

Grafička kartica se sastoji od:

  • 1. GPU - grafički procesor, ujedno i glavni dio koji prevodi binarni kod u sliku(na ovoj slici se nalazi ispod aktivnog hladnjaka).
  • 2. VRAM - služi za pohranjivanje najnužnijih podataka za GPU, najčešće teksture(nalazi se ispod pasivnih hladnjaka).
  • 3. KONEKTOR - Služi za spajanje na matičnu ploču tj. za spajanje na računalo,postoje AGP, PCI, PCI Express.
  • 4. VGA IZLAZ - To je utor koji služi za spajanje grafičke kartice na CRT monitor.
  • 5. DVI IZLAZ - To je utor koji služi za spajanje grafičke kartice na LCD monitor.


Sabirnice

Sabirnice su podskup unutar računala ili neke druge elektroničke opreme koja kroz jedan dogovoreni standard omogućava usmjeravanje podataka i upravljačkih signala između: integriranih krugova kao na primjer CPU i memorije, ostalih uređaja koje sačinjavaju računalo pod skupova unutar računala, ili izmedu međuspojnica koje dozvoljavaju spajanje računala s vanjskim svijetom.


Postoje: ISA - sabirnica za IBM računala,napravljena je za spajanje(proširenje) grafičkih kartica sa matičnom pločom PCI - sabirnica stvorena je kao zamjena za zastarjelu ISA sabirnicu AGP - također i ova sabirnica poboljšana je od PCI i radi na duplo bržem taktu,smislio je Intel PCI Express - dosad najbrža i najmanja sabirnica.


Spajanje dvije ili više grafičkih kartica

Postoje dvije vrste spajanja a to su SLI i Crossfire.

SLI-SLI je stvoren da se može staviti dvije kartice kao jedna.Naravno to mogu biti vrlo vrlo jake performanse, SLI grafičke kartice koriste isključivo PCI Express x16 utore.Naravno i matična ploča mora podržavati SLi, a takve ploče moraju imati nForce čipset.Ovo vrijedi samo za NVIDIA-u.

Crossfire - također stvoren za uparivanje dviju grafičkih kartica za dobivanje boljih performansi.On je da tako kažemo konkurencija nvidia-jim SLI koja također upariva dvije grafičke. Ovo vrijedi samo za ATI. ATI Crossfire tehnologija podržava četiri moda rada.

Načini rada uparenih grafičkih kartica

SuperTiling: Ovaj način rada dijeli ekran na manje kvadratiće slične šahovskoj ploči. Supertiling podržava rad sa svim Direct3D aplikacijama, ali ne i sa OpenGL aplikacijama. Ovo je najsporiji način rada te se pretpostavlja da daje snagu od svega 1.15x snage jedne kartice.

Split Frame Rendering: Ovaj način rada horizontalno dijeli ekran na dva jednaka pravougaonika. Svaka grafička kartica obrađuje po jedan pravougaonik. Ovo je najčešći način rada sa OpenGL aplikacijama. Nažalos performanse su u rangu sa SuperTiling-om.

Alternate Frame Rendering: U ovom načinu rada jedna grafička kartica "obrađuje" parne dok druga neparne FPS (Frame Per Second). Ovaj način rada daje najbolje performanse.

CrossFire Super AA: Ovaj način rada nije dizajniran da bi povečao perfomanse, već da bi poboljšao kvalitet prikaza u 3D aplikacijama. Ovaj mod uduplava AA(Anti-Aliasing) bez gubitka perfomansi.