Razlika između inačica stranice Centralna procesorska jedinica

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
(Centralna procesorska jedinica)
(Povijest)
Redak 2: Redak 2:
  
 
== Povijest ==
 
== Povijest ==
Povijest CPU-a je u počecima u potpunosti vezan uz povijest računala zbog same izgradnje računla, naime, prva računala, poput ENIAC-a, bila su ogromne Centralne procesorske jedinice koje su se morale fizički prekopčavati da bi izvršavale drugačije zadaće.
+
Povijest CPU-a je u počecima u potpunosti vezan uz povijest računala zbog same izgradnje računla, naime, prva računala, poput ENIAC-a, bila su ogromne Centralne procesorske jedinice koje su se morale fizički prekopčavati da bi izvršavale drugačije zadaće. Budući da se CPU još i definira kao elektronski sklop koji izvodi programe, sklop ili razmišljanje o sklopu (barem teorijsko) koji može se nazivati CPU pojavljuje se na kraju ENIAC ere i pojavom ideje o računalima koji izvršavaju pohranjene programe.
 
+
Ideja o pohrani programa se pojavila i pri samoj gradnji ENIAC-a, ali je napuštena da bi se računalo prije izgradilo. U provoj polovici 1945. prije izgradnje ENIAC računala, matematičar John Van Neuman završio je s naslovom [http://en.wikipedia.org/wiki/First_Draft_of_a_Report_on_the_EDVAC "First Draft of a Report on the EDVAC."] Taj rad je iscrtao glavne smjernice računala koja izvršavaju pohranjene programe, a koji je završen 1949.
 
+
  
  

Inačica od 04:42, 22. siječnja 2008.

Centralna procesorska jedinica CPJ (eng. central processor unit - CPU) ili samo procesor je glavno elektronsko sklopovlje računalo, ono je mozak računala, nadzire i upravlja radom računala. Sastavljen je od aritmetičko-logičke jedinice, uprevljačke jedinice i registara (priručne memorije).

Povijest

Povijest CPU-a je u počecima u potpunosti vezan uz povijest računala zbog same izgradnje računla, naime, prva računala, poput ENIAC-a, bila su ogromne Centralne procesorske jedinice koje su se morale fizički prekopčavati da bi izvršavale drugačije zadaće. Budući da se CPU još i definira kao elektronski sklop koji izvodi programe, sklop ili razmišljanje o sklopu (barem teorijsko) koji može se nazivati CPU pojavljuje se na kraju ENIAC ere i pojavom ideje o računalima koji izvršavaju pohranjene programe. Ideja o pohrani programa se pojavila i pri samoj gradnji ENIAC-a, ali je napuštena da bi se računalo prije izgradilo. U provoj polovici 1945. prije izgradnje ENIAC računala, matematičar John Van Neuman završio je s naslovom "First Draft of a Report on the EDVAC." Taj rad je iscrtao glavne smjernice računala koja izvršavaju pohranjene programe, a koji je završen 1949.