CMOS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Senzor digitalnog fotoaparata od 10 Mpix proizveden tehnologijom CMOS.
CMOS (Complementary Metal-Oxyde-Semiconductor) je tehnologija izrade integriranih krugova. Patentirana je 1967. godine i koristi se u proizvodnji mikrorpocesora, mikrokontrolera, RAM memorije ali i analognih uređaja kao što su senzori slike, pretvarači podatka i pojačala. Izraz metal-oxyde-semiconductor odnosi se na temeljnu strukturu tranzistora sa efektom polja koji se prave tako da se metalna gate elektroda smjesti na sloj oksida koji je izolator a koji je smješten na poluvodičkoj podlozi.

CMOS krugovi koriste kombinaciju tranzistora s efektom polja za implementiranje logičkih vrata i drugih digitalnih krugova koji se koriste u računalima, telekomunikacijskoj opremi i opremi za obradu signala. Tipični proizvodi u CMOS tehnologiji su integrirani krugovi koji se sastoje od milijuna ili stotina milijuna tranzistora raspoređenih na kvadratnom komadiću silicija - takozvani čipovi.

Dvije najbitnije značajke CMOS uređaja su visoka otpornost na šum i niska potrošnja energije u stanju mirovanja. Do znatnije potrošnje dolazi samo kada se tranzistori u integriranom krugu prebacuju iz stanja uključeno u stanje isključeno. Posljedica niske potrošnje energije je i manje zagrijavanje uređaja što dozvoljava konstruiranje uređaja sa većom gustoćom logičkih funkcija. To je bio glavni razlog zbog kojeg je CMOS tehnologija postala najraširenija tehnologija za proizvodnju VLSI čipova.

Vanjske poveznice