Bočna traka i programčići sustava Windows (pregled).

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Odnosi se na sva izdanja sustava Windows Vista.

Bočna traka sustava Windows duga je okomita traka koja se prikazuje uz rub radne površine. Bočna traka sadrži miniprograme koji se nazivaju programčići, a nude brz pristup informacijama i često korištenim alatima. Pomoću programčića možete, primjerice, prikazati dijaprojekciju slika, pogledati naslove koji se neprestano ažuriraju ili pronaći kontakte.

Bočna traka.png


Zašto koristiti bočnu traku?

Zahvaljujući bočnoj traci, informacije i alati spremni su za upotrebu. Tik do otvorenih programa možete, primjerice, prikazati naslove vijesti. To vam omogućuje da pratite vijesti dok radite, a da ne prekidate rad da biste se prebacili na web-mjesto s vijestima.

Putem bočne trake možete pokrenuti programčić Naslovi sažetaka sadržaja te tako pogledati najnovije novinske naslove iz odabranih izvora. Ne morate prestati s radom na dokumentu zato što će naslovi uvijek biti vidljivi. Ako krajičkom oka primijetite naslov koji vas zanima, možete ga kliknuti i članak će se otvoriti izravno u web-pregledniku.

Pokretanje bočne trake

Da biste otvorili bočnu traku sustava Windows, kliknite gumb Start, zatim Svi programi, pa Pomagala, a potom bočnu traku sustava Windows.


Da bi bočna traka bila vidljiva cijelo vrijeme, morate je postaviti tako da je ostali prozori ne prekriju.

Kako onemogućiti da bočnu traku prekriju prozori?

Budući da je za bočnu traku potreban prostor, ta mogućnost najbolje funkcionira ako koristite široki zaslon ili više monitora.

1. Svojstva bočne trake sustava Windows otvorit ćete tako da kliknete gumb Start, zatim Upravljačka ploča, potom Izgled i personalizacija i na kraju Svojstva bočne trake sustava Windows.

2. Potvrdite okvir Neka bočna traka bude uvijek preko drugih prozora.

3. Kliknite U redu.