Aubrey de Grey

Izvor: Vidipedija
Inačica od 07:02, 29. lipnja 2008. koju je unio/unijela Aleksandar (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Aubrey de Grey.
Aubrey de Gray (rođen 20. travnja 1963. godine) engleski je znastvenik koji se bavi proučavanjem procesa starenja. Doktorirao je na sveučilištu Cambridge u Velikoj Britaniji.

De Gray je pravi primjer znanstvenog čudaka - duge kose, metuzalemske brade te odjeće kojom bi se ponosio svaki pripadnik generacije “djece cvijeća”, no svojim aktualnim radom plijeni pažnju brojnih znanstvenih institucija širom svijeta.

Svoj prvi upliv u vode biologije Gray je ostvario 1995. godine objavljivanjem kontroverzne knjige “The Mitochondrial Free Radical Theory of Aging” u kojoj objašnjava svoju ideju usporavanja oštećenja na mitohondrijima, što bi posredno moglo dovesti do znatnog produživanja njihova životnog vijeka. Upravo u to vrijeme istaknuo je svoje iskustvo u računalnim znanostima, koje mu je pomoglo da na kreativniji način pristupi problemima biološkog starenja tkiva i organizama.

De Gray je trenutačno jedan od vodećih znanstvenika na Interdisciplinarnom istraživačkom centru starenja na Sveučilištu Cambridge i ostvaruje svoj plan produživanja životnog vijeka pod okriljem projekta SENS (Strategies for Engineered Neglible Senescence). Osim ove organizacije, de Gray je zajedno s Davidom Gobelom suosnivač i vodeći istraživački znanstvenik fondacije Methuselah unutar koje je organiziran natječaj Methuselah Mouse Prize. Ova nagrada osmišljena je sa svrhom ubrzavanja istraživanja efektivnog produžetka životnoga vijeka, dodjeljivanjem odgovarajućih novčanih nagrada znanstvenicima i organizacijama kojima pođe za rukom produžiti životni vijek miševa na neodređenu dužinu.

Da nije riječ o bilo kakvoj entuzijastičnoj nagradi koja bi trebala pomoći znanstvenicima prilikom ostvarivanja njihovih ideja, dokazuje činjenica da je ukupan fond nagrada u srpnju ove godine iznosio značajnih 3,6 milijuna dolara, što je pristojna svota za brojna kvalitetna istraživanja. De Gray vjeruje da će njegova organizacija, kada se dostignu značajna produženja životnog vijeka već odraslih miševa, namaknuti značajnija financijska sredstva kako bi se novodobivene tehnologije mogle primijeniti i na ljudima.

Sedam uzroka starenja

Prema tvrdnjama dr. de Graya, njegov plan o produživanju životnog vijeka već se polako ostvaruje i, kako je sam izjavio, miševima uključenima u testiranje životni vijek bi se trebao produžiti unutar deset godina, dok bi isti vremenski period trebao biti potreban za ostvarenje produžetka životnog vijeka ljudi.

De Gray dodaje da ostvarenjem njegova sna ljudi neće postati besmrtni - i dalje će ginuti u prometu, od raznoraznih bolesti, besmislenih ratova i sličnih uzroka, no osobe kojima se ovi pesimistični scenariji ne ostvare moći će živjeti i do 1.000 godina duže nego li danas. Štoviše, de Gray smatra da je prva osoba koja će poživjeti tisućljeće danas već šezdesetogodišnjak. Prema de Grayu sedam je osnovnih uzročnika molekularnih i staničnih oštećenja koji nas čine starijima, a na svaki od njih moguće je utjecati tehnologijama dostupnima danas ili pak onima u završnom dijelu svojega razvoja.

Vanjske poveznice: