AVCHD

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) je format za snimanje i reproduciranje videozapisa visoke rezolucije. Razvile su ga tvrtke Sony i Panasonic tako da bude kompatibilan sa formatom Blu-Ray i može se koristiti za izradu i distribuciju videa visoke definicije. Omogućava snimanje videozapia na DVD diskove, SD/SDHC memorijske kartice, Memory Stick kartice i tvrde diskove.

AVCHD koristi MPEG-4 AVC/H.264 kodek za kompresiju videa te Dolby AC-3 ili linearni PCM kodek za komprimiranje zvuka. Pored snimljenog videa i zvuka, AVCHD sadrži i značajke koje omogućavaju kretanje kroz sadržaj putem izbornika, prezentacije slajdova i titlove. Sustav izbornika sličan je onome na DVD diskovima i omogućava pristup pojedinačnim videozapisima sa zajedničkog uvodnog zaslona. Prezentacije se pripremaju od statičkih slajdova. Ovi dodatni sadržaji multipleksiraju se u MPEG prijenosni tok podataka i spremaju na medij u obliku binarne datoteke.

VCHD snimci mogu se prenijeti na računalo spajanjem kamkordera putem USB kabela. Izmjenjivi mediji kao što su SDHC i Memory Stick memorijske kartice te DVD diskovi mogu se izravno čitati na računalu. Kopiranje datoteka mnogo je brže nego kod kamkordera koji snimaju na vrpcu jer brzina prijenosa nije ograničena reprodukcijom u realnom vremenu.

Sistemski zahtjevi za uređivanje AVCHD materijala vrlo su visoki.U usporedbi sa formatom HDV, AVCHD zahtijeva dva do četiri puta brže računalo za reproduciranje u realnom vremenu.

Vanjske poveznice